Easy as Dell - Toxic as hell

Håll i dig nu för här kommer en del skrämmande statistik:

- Varje år slängs 30-50 miljoner ton elektronik. (Det är det snabbast växande avfallsområdet i världen)
- En genomsnittlig livslängd för en dator i i-länderna har gått från 6 år 1997 till 2 år 2005.
- 2004 såldes 183 miljoner datorer världen över. Det är en ökning på 11,6 procent på 1 år!
- 2004 såldes 674 miljoner mobiltelefoner världen över. Det är en ökning på 30 procent på 1 år!
- År 2010 räknar man med att det kommer att finnas ca 716 miljoner datorer i världen. Kina kommer få 178 miljoner nya datoranvändare och i Indien kommer 80 miljoner fler än tidigare ha en egen dator. (källa Greenpeace)

Datorer och mobiltelefoner innehåller ofta farliga kemikalier, och den energikrävande tillverkningen bidrar till stora koldioxidutsläpp.

Nokia bäst på miljö
Greenpeace har undersökt de största tillverkarna av datorer och mobiltelefoner och listat vilka som är bäst på miljöområdet. Nokia kommer först tätt följt av Dell. Se listan och undersökningen här.

HP bäst på socialt ansvar
Vanliga problem för de som arbetar inom elektronikbranschen är övertidsarbete, låga löner, osäkra anställningar, arbete med farliga kemikalier, och fria fackföreningar är ofta inte tillåtna. När det gäller företagens sociala ansvar har Fair Trade Center gjort en undersökning. Där står sig HP bäst (även om det finns mycket kvar att förbättra). HP kommer på 6:e plats i Greenpeace´s undersökning. Se Fair Trade Centers undersökning här. De har även många liknande undersökningar om andra branscher.