Köra bensinbil på etanol?

Det har blivit allt mer populärt bland bilister med vanliga bensindrivna bilar att istället tanka etanol. På sidor som etanol.nu beskrivs hur man experimenterar med att blanda in upp till 50 % etanol tillsammans med bensinen. Men i senaste ETC menar miljöingenjören Michael Eng att man på så sätt kan göra mer skada än nytta för miljön.

Han säger: "Etanol har 30 procent lägre energiinnehåll än bensin, vilket innebär att mer bränsle måste sprutas in i motorn. Dagens bilar klarar inte av att kompensera för detta, vilket leder till ökad motortemperatur, vilket i sin tur leder till ökade utsläpp av kväveoxider... Om du däremot håller dig kring tio procent så är det okej." Idag blandas 5 % etanol i all bensin, men i EU-parlamentet har det nyligen lagts fram ett förslag om att lagstifta om en inblandning på 10%.

Idag finns det också speciella konverteringssatser för att bilen ska kunna köras på enbart etanol istället för bensin. Priset för dessa är bara några hundralappar, men även här höjer Michael Eng ett varnande finger: "De är inte anpassade för vårt klimat. Etanolbilar är tjuriga att starta när det är kallt. De ökar egentligen bara bränsleinsprutningen, och på vintern kommer de flesta nog ändå att välja bensin, men då drar motorn helt plötsligt 30 procent mer bensin, vilket naturligtvis är rejält skadligt för miljön."

Men det finns hopp för den här tekniken. Företaget BSR har genomfört lyckade försök med att konvertera bensindrivna bilar till etanoldrift utan bieffekter. De har också fungerat som remissinstans för ett nytt lagförslag som är på gång i Sverige om just detta. Idag är det olagligt att konvertera bilar till etanoldrift.

Så förhoppningsvis kan snart de som inte har råd med att köpa en ny miljöbil istället konvertera sin gamla helt lagligt.